+381 63 410 577 or +381 60 5 222 632

+381 63 410 577 or +381 60 5 222 632

Blog

6 simptoma da je Vašoj kompaniji potreban Inbound marketing

Posted by Ivana Pendžić on 14.03.2019. 14.15.39
Ivana Pendžić

Blog-zaglavlje-6-simptoma-inbound-marketing

 

Danas živimo u svetu stalnih promena koje i te kako utiču na tržište. Kupci su sve zahtevniji i informisaniji, imaju nove navike, stalno se razvijaju nove IT platforme, sve se više razvija i usavršava logistika isporuke.

Odgovor na ove izazove obezbeđuje jedna digitalna marketing alatka koja u sebi ima objedinjene sve potrebne alate za negovanje vaših potencijalnih kupaca… a i vas takođe….

Znamo da je tradicionalni marketing polako, ali sigurno završio svoju priču. Sada se sve više kompanija odlučuje za Inbound marketing.

Ali, kako da znate da li vam je zaista potreban Inbound marketing?

Ako su u vašoj kompaniji prisutni ovi simptomi, krajnje je vreme da implementirate Inbound marketing strategiju.


Simptom 1: Statički websajt

Glavni cilj svake Inbound Marketing strategije je da pomoću svih dostupnih i dokazano efikasnih digitalnih sredstava ugrabi one prave poslovne prilike.

Ako očekujete da dostignete ovaj cilj sa klasičnim, korporativnim websajtom, pogrešno pristupate rešenju ovog izazova.

Drugim rečima, sve treba da bude optimizovano. Od poziva na akciju (CTA), do kretanja vaših potencijalnih kupaca kroz marketinško-prodajni levak, korisniškog iskustva i personalizovanog iskustva za svakog definisanog idealnog kupca (buyer persona), sve do optimizacije analitičkih alata.

 

Simptom 2: Dugački prodajni ciklusi

Nekada sam prodavao svoj proizvod u roku od mesec dana. A sada? U najboljem slučaju za 2-3 meseca.

Da li vam ovo zvuči poznato? Evo još jedan razlog da primenite Inbound marketing. On podržava stalnu, dinamičnu komunikaciju koja vam obezbeđuje kraće prodajne cikluse.

Šta znači Inbound filozofija? Zavođenje kupaca kako bi došli do vas potpuno prirodno.

Drugim rečima, klijenti/kupci su ti koji će zvati vaše prodajne predstavnike, a ne obrnuto, da vaš prodavac treba da juri klijenta/kupca. Vaši prodavci sada imaju mnogo zagrejanije i informisanije potencijalne kupce koje će brže i lakše moći do kraja da „obrade“. Cold calling strategija pada u zaborav.


Simptom 3: Neefikasno marketing odeljenje

Možda vaša kompanija ima značajan finansijski obrt, ali vaše marketing odeljenje pokazuje znakove neefikasnosti.

Koje je rešenje ovog problema?

Automatizacija.

Inbound Marketing nudi vam interesantan set alata i mogućnosti koji vam obezbeđuju automatizaciju procesa, što dovodi do veće efikasnosti.

Sve ovo uključuje postavljanje emailova i vaših objava na društvenim mrežama unapred, kreiranje formi i odredišnih stranica (landing stranica) dizajniranih specijalno da pretvaraju posetioce u kvalitetne potencijalne kupce (lead-ove), organizovano objavljivanje edukativnog sadržaja na vašem websajtu, itd…

Ne zaboravite da vam je sve ovo dostupno 24/7 sa jednom jedinom svrhom: Da poveća vaš prihod.

 

Simptom 4: Nedefinisani potencijalni kupci

Intuicija i neki opšti zaključci su vam možda do sada bile glavne smernice za kompas koji je upravljao vašim marketing akcijama.

Zahvaljujući dobroj Inbound strategiji, saznaćete tačno ko je vaš idealni klijent (buyer persona) i koje su njegove specifične karakteristike, pa na osnovu toga možete razviti akcije kreirane u skladu sa njegovim potrebama i očekivanjima.


Simptom 5: Haotična baza podataka

Dobro organizovana, segmentirana i ažurna baza podataka predstavlja neprocenjivo blago. Ovo je glavni sastojak koji je potreban za Inbound marketing da biste počeli generisati kvalitetne interakcije (e-mailovi, negovanje potencijalnih kupaca, itd…)

Različiti Inbound marketing alati vam omogućavaju da kreirate optimizovane i čiste baze podataka kvalifikovanih potencijalnih kupaca. Ukratko, važno je prenošenje prave poruke pravim potencijalnim kupcima i u pravo vreme kako bi ih zaista pretvorili u krajnje kupce, a kasnije i u one lojalne.


Simptom 6: Ne znate koji je vaš ROI (povrat investicije)

Klasična boljka svakog marketing odeljenja: ne mogu da vide, a ponekad ni otprilike da procene koji je ROI svih marketing akcija.

Srećom, to je bilo pre Inbound marketinga. Zahvaljujući Inbound alatima, sve akcije se mogu tačno meriti, što vam omogućava vizualizovanje profitabilnosti svakog investiranog centa i naročito, njegovog kapaciteta pretvaranja potencijalnih kupaca u kupce ili klijente. Nekoliko studija pokazuju da Inbound lead-ovi (potencijalni kupci) koštaju 64% manje nego Outbound lead-ovi.


Da li ste u vašoj kompaniji primetili neke od navedenih simptoma?

 

 

Inbound marketing u praksi

Ovde ne pričamo samo o teoriji, nego o praktičnoj primeni najefikasnije marketing metodologije - inbound marketingu.

Čitanjem o primerima čemu sve inbound marketing doprinosi u realnom svetu, stičete bolji uvid u to kako ova moćna metodologija može da se primeni i u vašoj kompaniji.

Pratite naš blog

Najnoviji članci