+381 63 410 577 or +381 60 5 222 632

+381 63 410 577 or +381 60 5 222 632

Blog

Kako prodati Inbound marketing plan vašem šefu

Posted by Ivana Pendžić on 04.04.2019. 12.35.56
Ivana Pendžić

Blog-zaglavlje-kako-prodati-inbound-marketing-plan-sefu

 

Deo vaše uloge kao B2B marketara je da uvek tražite načine za poboljšanja. Bilo da je to način obraćanja ciljnoj publici, efikasniji websajt ili bolji odziv na društvenim mrežama.

Posao nas marketara je da uvek tražimo načine da “razvalimo” konkurenciju i tržište.

 

Koja je glavna muka nas marketara?

Oblast na koju se sve više fokusira pažnja je tzv. “lead generation”, odnosno generisanje što većeg broja potencijalnih klijenata.

Suština je u izgradnji i optimizaciji upravo ovog toka. Ovo je centar univerzuma svih dobrih marketara. Zato je i u vašoj ulozi marketing menadžera to vaša glavna odgovornost. Koliko god da ste dugo na ovoj funkciji, pre ili kasnije ćete shvatiti da je to vaša glavna muka.

Verovatno ste proveli mnogo vremena u istraživanju kako da poboljšate proces privlačenja potencijalnih kupaca ka vašoj prodajnoj službi. Možda vas je to vaše istraživanje i dovelo do saznanja o Inbound marketingu i u tom slučaju, sigurno vam nije trebalo puno vremena da kažete: “ E, to je to! To je ono što nama treba!”

Sada kada ste to otkrili, na red dolazi drugi glavni problem.

 

Kako uveriti vašeg šefa da je to pravac promena kojim treba da krene vaša kompanija?

Vi snažno verujete da Inbound marketing može imati ogroman uticaj na proces pridobijanja novih potencijalnih kupaca, ali sama pomisao na “prodavanje” te ideje vašem šefu vam već zadaje glavobolje.

Svaka promena je teška, čak i kada svi podaci pokazuju da je ona neophodna. Uveravanje šefa da se upustite u putovanje koje je van zone komfora i ustaljenih procesa je pravi izazov.

Evo šta biste mogli da uradite kako biste pokazali svom šefu da je ovo pravi put:

 

1. Definišite problem

Jedna od studija koja vam može biti od pomoći je upravo ova Google’s Zero Moment of Truth. Ukratko, ona objašnjava kako se u potpunosti promenio način na koji potencijalni kupci (pa i B2B kupci) kupuju u poslednjih 10 godina.

Više ne započinju proces kupovine tako što pričaju sa predstavnikom prodaje. Umesto toga, oni započinju ceo proces kupovine istraživanjem na internetu.

Navođenje vašeg šefa da razmisli o vašim potencijalnim kupcima je prvi korak u prodaji inbound marketinga.

Iako je razumljivo da se tipično kupčevo putovanje promenilo, mnogi ne misle da se te promene odnose i na B2B kupce. O da, ovo se odnosi na sve.

 

2. Obezbedite mu dokaze

Nakon upoznavanja šefa sa ovom studijom, sledeći korak je da mu objasnite šta stvarno znači Inbound marketing.

Obezbedite mu nekoliko zanimljivih članaka na ovu temu, objasnite mu koji su simptomi da je kompaniji potreban Inbound marketing ili mu prosledite link ka HubSpot sajtu kako bi se upoznao sa konceptom ove metodologije.

Nakon toga pređite na konkretne brojke. Ko može da vam prigovori kada mu iznesete ove činjenice:

  • Inbound marketing košta 62% manje po potencijalnom klijentu/kupcu (lead-u) nego tradicionalni outbound marketing (izvor: Mashable)
  • Inbound akcije obezbeđuju 54% više leadova nego tradicionalne outbound akcije. (izvor: HubSpot)
  • B2B kompanije koje objavljuju članke samo 1-2 x mesečno generišu 70% više potencijalnih klijenata/kupaca (lead-ova) nego one kompanije koje to uopšte ne rade. (izvor: HubSpot)
  • Kompanije koje pišu blogove dobijaju 126% više lead-ova, nego one koje to ne rade. (izvor: HubSpot)
  • SEO lead-ovi (oni koji su došli do vas putem organske pretrage dobro organizovanom SEO strategijom) prosečno ostvaruju stopu konverzije od 14,6%, dok oni koji su došli na sajt tradicionalnom outbound marketing metodom prosečno ostvaruju stopu konverzije od samo 1.7%. (izvor: HubSpot)
  • Potencijalni kupci koje negujete kroz automatizovani sistem marketinško - prodajnog levka kupuju 47% više, nego oni koji nisu “negovani” (izvor: The Annuitas Group)

Ovo je samo delić liste, a postoji još masa podataka u koristi Inbound marketing metodologije. Fokusirajte se na one brojke koje će najviše značiti vašem šefu.

 

3. Predstavite mu Inbound marketing agenciju

Nakon ovih podataka vidite da su se zasijale okice vašem šefu. Što je više saznao o Inbound marketingu, uzbuđeniji je što ume da vizualizuje rezultate koje možete postići ukoliko ga primenjujete.

Ipak, može da postoji još jedna prepreka koju treba premostiti pre nego što se krene u akciju. Ta prepreka je vlasnik/direktor kompanije ukoliko on i vaš šef nisu jedna osoba.

Koliko god da ste istraživali i razumeli Inbound marketing, sigurno je da ne možete biti ekspert u toj oblasti, jer su za to potrebne godine učenja i praktičnog iskustva.

Sada je pravi momenat da kontaktirate agenciju koja će vam pomoći da mu zajedno prodate inbound usluge.

Zadatak agencije je da demonstrira rezultate kroz njihovo iskustvo, podele još više statističkih podataka i tako uvere i vašeg šefa i vlasnika da kompanija treba da iskorači u tom pravcu.

 

Ne čekajte sa rastom vašeg biznisa, krenite već sada

Kao neko ko je dugo u oblasti marketinga, nemojte izgubiti iz vida činjenicu da je Inbound marketing relativno nova i nedovoljno primenjivana metoda.

Mnoge male i srednje B2B kompanije nisu implementirale ovaj pristup ili tek počinju da shvataju da im je on potreban.

Skoro svaki marketar sa kojim pričamo (a i vlasnik biznisa) se zaintrigira kada mu pričamo o Inbound marketingu i zainteresuje se da nauči više o tome.

Ako mislite da vam Inbound može pomoći da postignete svoje ciljeve, uradite domaći zadatak, podelite sa nama šta ste to naučili i tražite pomoć ako vam je potrebna.

 

Najbolje vreme za primenu Inbound marketing pristupa je bilo pre 7 godina. Drugo najbolje vreme je danas! Zakažite sastanak sa vašim šefom što pre.

Topics: Inbound marketing, digitalni marketing, inbound marketing agencija, marketing menadžer

Inbound marketing u praksi

Ovde ne pričamo samo o teoriji, nego o praktičnoj primeni najefikasnije marketing metodologije - inbound marketingu.

Čitanjem o primerima čemu sve inbound marketing doprinosi u realnom svetu, stičete bolji uvid u to kako ova moćna metodologija može da se primeni i u vašoj kompaniji.

Pratite naš blog

Najnoviji članci